logo qarpa balk

Logo Qarpa 18

Voordat ik begin over het daadwerkelijke onderwerp van dit schrijven eerst even mijn verbazing uitspreken over iets wat ik veel tegenkom in algemene voorwaarden en dergelijke.

het Nederlandse recht is van toepassing.

Uuuhm, dus zonder die melding zou dat niet het geval zijn? Volgens mij is dit een redelijk zinloze toevoeging en heeft onze wetgever zich sowieso al ingedekt om recht te halen waar het krom is. Ik stel mij dan voor dat ik een keer tegenkom:

het Nederlandse recht is NIET van toepassing....

Los van de vraagtekens die ik dan zal hebben denk ik dat ik de humor er wel van kan inzien, hoe triest de gedachte erachter dan ook zou kunnen zijn.

Zo ook dus het gebruik van disclaimers. Standaard in mails en webteksten staan disclaimers. Dit schijnt nodig te zijn om niet verantwoordelijk gesteld te kunnen worden wanneer iemand faalt in wat dan ook. De tegenhanger is gelukkig in opkomst

de proclaimer

In plaats van niet verantwoordelijk te willen zijn wordt nu aangegeven dat er wel degelijk verantwoordelijkheid is en wordt tevens de mogelijkheid geboden om eventuele fouten te herstellen. Persoonlijk vind ik dit een stuk sterker en ben benieuwd naar de (eerste) jurisprudentie hierover waarin vooral de intentie van een publicatie en niet de letters van belang zijn.

Vooral overheids instanties (Gemeenten, BKR, etc) gebruiken al proclaimers maar dit is nog niet breed bekend onder het publiek. Lekker belangrijk dus eigenlijk die hele pro en disclaimer. Leuk detail vind ik de proclaimers met een disclaimer inhoud zoals bij BKR zichtbaar is. Dan heb je het in mijn ogen niet helemaal begrepen. Maak het dan niet mooier dan het is en noem het gewoon een disclaimer.

Wij adviseren onze relaties om proclaimers te gebruiken op hun website en voorafgaand na te denken over de inhoud van hun publieke website.

Nog vragen of hulp nodig? Val mij ermee lastig en wie weet antwoord ik ook nog :-) Olaf Rietzschel
Daarom Paars | Voorwaarden | Proclaimer | © Copyright 2023 - Qarpa Solutions BV
toon mobiele website