logo qarpa balk

Logo Qarpa 18

Even een korte geschiedenisles over de herkomst van onze geliefde en gehate mobiele telefoon. Gezien de titel van dit blog in omgekeerde volgorde.

  • Het is 2007 en de Iphone komt op de markt, whoehoo! Deze revolutie wordt in 2008 gevolgd door de eerste Android telefoon.
  • 1996 De eerste Smartphone zoals we die nu ongeveer kennen wordt geintroduceerd. Niet lang daarna komen ook de eerste Braambessen in de schappen.
  • 1993 is het jaar waarin de appel met een hap de eerste tablet uitgeeft na een ontwikkeling van 6 jaar (1987). Later gevolgd door een product van Bill en weer daarna van de Pinguin.
  • 1975 is het jaar waarin het hele portable computer (video link) verhaal begint te spelen. Computers die inclusief scherm draagbaar zijn en deze wonderen noemen we tegenwoordig laptops .
  • 1975 is trouwens ook het jaar waarin de eerste personal computers het publieke licht zien.
  • 1943, een flinke stap terug in de tijd. Om geheime codes te kunnen kraken van onze Duitse periode is in Engeland de eerste elektronische computer ontwikkeld. Hoe het negatieve het positieve kan stimuleren blijft mij soms verbazen.
  • Het is 1936 dat de eerste mechanische computer begint te tikken (hoe ziet zoiets eruit), ik heb hierbij overigens wel de keuze gemaakt om de eerste programmeerbare computer te kiezen voor deze eer.
  • En geloof het of niet in 1613 werd voor het eerst het woord computer geregistreerd. Menselijke computers, met deze titel werden mensen beschreven die berekeningen moesten maken.

En daar staan we nu dan, met de mobieltjes die we in onze zakken meezeulen naar bijna elke plek die we bezoeken. Als we iets willen weten, ons vervelen of nuttige zaken moeten afhandelen is ons mobieltje vaak het eerste aanspreekpunt. Juist ook om die reden deze blog, Mobile First ofwel Mobieltjes eerst. 

Nu ga ik voor het gemak even uit van mijn mening dat ik onder Mobile devices enkel onze telefoons beschouw en de tablets apart categoriseer. Over dat onderwerp heb ik een apart blog geschreven en die kun je hier lezen. 

Dit wanneer wij een website ontwikkelen voor onze relaties dan is het van belang ons te realiseren dat deze website meestal als eerst geopend en bekeken gaat worden op een mobieltje. En om het lekker simpel te houden is dat dus de reden om hier eens goed over na te denken. Jup, het kost meer. Tenslotte moet er apart nagedacht worden over wat we wel en niet willen tonen op een mobiele variant en hiervoor moet dan ook apart een template gebouwd worden en een en ander moet ook ingericht worden. Leuk werk, wij doen dat graag en wederom jup, wij rekenen daarvoor onze uren (zei ik met een glimlach).

Maar je wil niet zonder, toch?

Nog vragen of hulp nodig? Val mij ermee lastig en wie weet antwoord ik ook nog :-) Olaf Rietzschel
Daarom Paars | Voorwaarden | Proclaimer | © Copyright 2023 - Qarpa Solutions BV
toon mobiele website