logo qarpa balk

Logo Qarpa 18

HTTPS ofwel een site met een SSL Certificaat maakt een site veilig, zou je denken. De browser geeft keurig aan dat de site veilig is en dat is waar vooral op wordt gelet.

Wat is HSTS dan?
HSTS staat voor 'HTTP Strict Transport Security' en zonder al te technisch te worden: de website verteld de browser dat alle gestuurde data (pagina's) ook echt via https ontvangen zouden moeten worden.

Een voorbeeld:
 • Wanneer een gebruiker verbinding maakt met de bank dan opent deze de eerste pagina van de bank via een veilige https link.
 • Een aanvaller kan deze aanvraag naar de veilige website onderscheppen (daar zijn meerdere mogelijkheden voor, zeker als je op een openbaar netwerk zit).
 • Vervolgens verstuurd de aanvaller het verzoek naar de echte website door en stuurt het antwoord van deze veilige website terug naar jou maar dit doet hij dan via een onveilige verbinding (zonder https). Om te verbloemen dat de gestuurde website onveilig is (geen https) kan hij de url aanpassen en een plaatje van een slotje (als bv. favicon) toevoegen (zie afbeelding). Het lijkt nu of de site veilig is voor een ongetrainde gebruiker.
 • Vervolgens typt de gebruiker alle geheime informatie op deze onveilige website die nu gelezen en gebruikt kan worden door de aanvaller.

veilig onveilig
zoek de verschillen, zou jij het opmerken?

Waarom geeft de browser dan geen waarschuwing?
De browser kan zonder HSTS niet weten of de inhoud via http of https ontvangen had moeten worden en daarom geeft de browser geen waarschuwing.
Door HSTS in te stellen geeft de website aan de browser door dat alle data alleen verstuurd wordt via een veilige https verbinding. Dus als de browser nu deze data via een onveilige http verbinding ontvangt dan weet deze dat er iets niet klopt en zal een waarschuwing geven.

Nog vragen of hulp nodig? Val mij ermee lastig en wie weet antwoord ik ook nog :-) Olaf Rietzschel
Zonder vooraf heel internet af te schuimen over het fenomeen seo (search engine optimalisation) put ik nu even uit de kennis die ik al bezit. Alles wat te vinden is over dit onderwerp is eigenlijk gewoon verzonnen al dan niet gebaseerd op testen. Voor het gemak vat ik alle zoekmachine's even samen onder de merknaam Google aangezien hier al een werkwoord voor bestaat. Bijna niemand die op deze aardkloot rondloopt heeft ook maar enig idee hoe de algoritmes van Google echt werken en weten ze het wel dan is het alweer veranderd.

SEO is dus eigenlijk een heel geheimzinnig fenomeen? Nop, SEO is in de basis juist ongelooflijk simpel.

 • Wat wil Google? (grof)Geld verdienen.
 • Hoe bereikt Google dat? Door terugkomende bezoekers die Google blijven gebruiken.
 • Verdient Google daar geld mee? Jup, door alle advertentie en klik verdiensten*.
 • Waardoor blijven bezoekers Google gebruiken? Door zoekresultaten die relevant zijn voor de bezoeker.
 • Wanneer is een zoekresultaat relevant? Wanneer de bezoeker vind wat hij/zij zocht.
 • Wat zocht de bezoeker dan? Dat moet je de bezoeker vragen.
 • Hoe bepaalt Google dat dan? Geen idee.
 • Hoe denk ik dat Google dat bepaalt? Doordat een bezoeker op een interessante site blijft hangen en doorklikt.

JUIST! Een interessante site waarop de bezoeker blijft hangen en doorklikt in plaats van weg klikt. Dus zorg dat je website interessant is voor bezoekers en dan is je website interessant voor Google. Niet meer en niet minder.

Dat is in essentie SEO, Simpel En Overtuigend dus. De stap die daarna komt is overigens vele malen waardevoller om serieus naar te kijken: Conversie (mijn volgende blog om te schrijven).

*hierbij ga ik nu even voorbij aan alle extra factoren die meespelen, zoals informatie verzameling van ondermeer surfgedrag.

Nog vragen of hulp nodig? Val mij ermee lastig en wie weet antwoord ik ook nog :-) Olaf Rietzschel
Even een korte geschiedenisles over de herkomst van onze geliefde en gehate mobiele telefoon. Gezien de titel van dit blog in omgekeerde volgorde.

 • Het is 2007 en de Iphone komt op de markt, whoehoo! Deze revolutie wordt in 2008 gevolgd door de eerste Android telefoon.
 • 1996 De eerste Smartphone zoals we die nu ongeveer kennen wordt geintroduceerd. Niet lang daarna komen ook de eerste Braambessen in de schappen.
 • 1993 is het jaar waarin de appel met een hap de eerste tablet uitgeeft na een ontwikkeling van 6 jaar (1987). Later gevolgd door een product van Bill en weer daarna van de Pinguin.
 • 1975 is het jaar waarin het hele portable computer (video link) verhaal begint te spelen. Computers die inclusief scherm draagbaar zijn en deze wonderen noemen we tegenwoordig laptops .
 • 1975 is trouwens ook het jaar waarin de eerste personal computers het publieke licht zien.
 • 1943, een flinke stap terug in de tijd. Om geheime codes te kunnen kraken van onze Duitse periode is in Engeland de eerste elektronische computer ontwikkeld. Hoe het negatieve het positieve kan stimuleren blijft mij soms verbazen.
 • Het is 1936 dat de eerste mechanische computer begint te tikken (hoe ziet zoiets eruit), ik heb hierbij overigens wel de keuze gemaakt om de eerste programmeerbare computer te kiezen voor deze eer.
 • En geloof het of niet in 1613 werd voor het eerst het woord computer geregistreerd. Menselijke computers, met deze titel werden mensen beschreven die berekeningen moesten maken.

En daar staan we nu dan, met de mobieltjes die we in onze zakken meezeulen naar bijna elke plek die we bezoeken. Als we iets willen weten, ons vervelen of nuttige zaken moeten afhandelen is ons mobieltje vaak het eerste aanspreekpunt. Juist ook om die reden deze blog, Mobile First ofwel Mobieltjes eerst. 

Nu ga ik voor het gemak even uit van mijn mening dat ik onder Mobile devices enkel onze telefoons beschouw en de tablets apart categoriseer. Over dat onderwerp heb ik een apart blog geschreven en die kun je hier lezen. 

Dit wanneer wij een website ontwikkelen voor onze relaties dan is het van belang ons te realiseren dat deze website meestal als eerst geopend en bekeken gaat worden op een mobieltje. En om het lekker simpel te houden is dat dus de reden om hier eens goed over na te denken. Jup, het kost meer. Tenslotte moet er apart nagedacht worden over wat we wel en niet willen tonen op een mobiele variant en hiervoor moet dan ook apart een template gebouwd worden en een en ander moet ook ingericht worden. Leuk werk, wij doen dat graag en wederom jup, wij rekenen daarvoor onze uren (zei ik met een glimlach).

Maar je wil niet zonder, toch?

Nog vragen of hulp nodig? Val mij ermee lastig en wie weet antwoord ik ook nog :-) Olaf Rietzschel
Daarom Paars | Voorwaarden | Proclaimer | © Copyright 2018 - Qarpa Solutions BV
toon mobiele website